7.2.2023 13:30
TPS Juniorijalkapallo ry

Valmennuspäällikön kuukausikatsaus - tammikuu 2023

TPS Jalkapallo haluaa tuoda seuran tekemän juniorityön näkyvämmäksi koko seurayhteisölle ja alkaa julkaista valmennuspäällikön kuukausikatsauksia. Valmennuspäällikkö Miro Varhelahden kirjoittamassa tammikuun kuukausikatsauksessa käydään läpi menneen kuukauden ajalta maajoukkuevalinnat, juniorijoukkueiden kuulumiset ja tarkastellaan, miten junioritoimintaa on joulukuussa työnsä aloittaneen Varhelahden johdolla lähdetty kehittämään. Valmennuspäällikön kuukausikatsauksen sponsorina toimii TPS:n yhteistyökumppani TietoAreena.

TPS-pelaajat maajoukkueessa

Poikien U15-maajoukkueen (2008-syntyneet) päävalmentaja Kai Nyyssönen valitsi kaksi TPS-pelaajaa vuoden ensimmäiselle maajoukkueleirille. Helmikuun alussa Eerikkilässä järjestettävällä leirillä Palloseurasta ovat mukana Alan Ahmed ja Khaled Youssoufi, joiden lisäksi Otto Maunu nimettiin niiden pelaajien joukkoon, joilla leiriryhmää tarpeen tullen täydennetään.

Tyttöjen U16-maajoukkue (2007-syntyneet) leireilee niin ikään Helmikuussa Eerikkilässä. TPS:n Hikaru Viherlaakso on ikäluokan maajoukkueen vakiokasvoja ja mukana myös tulevalla leirillä.

TPS:stä Chelsean akatemiaan vuonna 2018 siirtynyt Lucas Bergström teki A-maajoukkuedebyyttinsä tammikuun alussa Ruotsia vastaan. Turun Palloseura onnittelee nuorta maalivahtia ensimmäisestä ottelusta Huuhkajien paidassa!

TPS:n juniorijoukkueet

Talvesta huolimatta lasten ja nuorten pelitoiminta on harjoitusotteluiden, turnausten ja muutamien sarjojenkin osalta täydessä käynnissä. Tässä muutamia nostoja alkuvuoden ottelutapahtumista:

Tyttöjen ja poikien nuorimmat joukkueet ovat osallistuneet aktiivisesti LähiTapiola Areenalla pelattavaan TPS:n Talviliigaan, jonka ansiosta saadaan hyviä pelejä kaikille lähellä kotia hyvissä olosuhteissa.

Pojat 2011- ja 2012-ikäluokissa kävivät Ahvenanmaalla kovatasoisessa Eckerö Match Camp -tapahtumassa, jossa saatiin lukuisia pelejä myös kovan tason ruotsalaisia seuroja vastaan (mm. Brommapojkarna, Hammarby ja Djurgården). Näille ikäluokille on sovittuna myös pelireissut Tukholmaan Brommapojkarnan vieraiksi maaliskuussa. Kansainvälisten otteluiden mahdollistaminen ja vakituisten yhteistyömallien luominen ruotsalaisten seurojen kanssa ovat nyt koronavuosien haasteiden jälkeen asioita, joihin haluamme löytää laadukkaita ja pitkäjänteisiä ratkaisuja.

Huuhkaja- ja Helmariliigan valtakunnalliset tapahtumat tarjoavat TPS:n 10–15-vuotiaiden joukkueille laadukkaita pelejä kaksi kertaa vuodessa Eerikkilän huippuolosuhteissa, samalla kun seuran saama toiminnanohjaus tukee tiedolla johtamisen ja kehittymistavoitteiden jalkautumista joukkueiden päivittäiseen tekemiseen. Tammikuussa TPS:n joukkueista Eerikkilässä tasojen 4 ja 5 yhteistapahtumassa oli mukana T2012-joukkue ja poikien tason 5 tapahtumissa P2012 ja P2013-joukkueet.

Tammikuussa on saatu päätökseen myös muutamia karsintoja kevään sarjoihin. P2011 saavutti Ykkösen karsinnassa paikan kevään sarjapeleihin ikäluokkansa korkeimmalle tasolle, eli Ykköseen. Tyttöpuolella T2011-joukkue pelasi vuotta vanhempien karsinnoissa ja vaikkei paikkaa Ykköseen tullutkaan, tarjosivat pelit hyvän paikan mitata omia taitoja kovassa ympäristössä. T2008-joukkue jäi niukasti Liigan ulkopuolelle hävittyään karsinnan jatko-ottelussa HJS:lle niukasti 2–4.

Alkuvuosi on perinteisesti myös A- ja B-nuorten karsintojen käynnistymisen aikaa. Tämän vuoden kamppailu SM-sarjapaikoista käynnistyi TPS:n P20-juokkueen osalta voitokkaasti, kun joukkue kaatoi vierasottelussa Pori Akatemian. TPS:n B-juniorit puolestaan kärsivät tappion Järvenpäässä, kun JäPS piti pisteet kotihallissaan 3–1-voitolla. Molemmissa SM-karsintasarjoissa pelataan kahdessa kymmenen joukkueen lohkossa kaksinkertainen 18 ottelun sarja, jonka viisi parasta molemmista lohkoista saa paikan SM-sarjaan. Kuudenneksi sijoittuneet pelaavat jatkokarsintaottelun kevään Ykkösen lohkovoittajia vastaan.

Uusi vuosi käyntiin – valmentajien yhteisissä prosesseissa ensimmäiset askeleet otettu

Pelaajakehitystyömme tavoitteet ja mittarit ovat korkealla. Sen takia myös seuran valmennustoiminnan laatua on nostettava esille, kehitettävä jatkuvasti ja vaalittava päivittäin. Päätoimisten valmentajien määrä seurassa on pieni, mutta osaavia, sitoutuneita ja intohimoisia TPS-valmentajia on onneksi iso joukko. Tehtävämme on tarjota näille valmentajille ympäristö, jossa he saavat ympäriltään tukea valmennustoiminnan toteuttamiseen ja eväitä oman valmentajuutensa kehittämiseen. Tässä ensimmäisessä valmennuspäällikön katsauksessa nostan esille kolme isoa teemaa näiden valmennustoiminnan tukiprosessien tiimoilta.

1. TPS-identiteetti. Millainen on TPS-pelaaja? Millaista on TPS:n näköinen jalkapallo? Vastaamalla näihin kysymyksiin pääsemme myös valmennustoimintamme ytimeen: miten tuotamme tällaisia pelaajia, millaista valmentajien toimintaa tarvitsemme ja miten mittaamme ja todennamme onnistumistamme? Peliä pelataan TPS:ssä eri ikävaiheissa, eri pelaajamäärillä, isompien ja pienempien yleisömäärien ja panosten ympäröiminä. On kuitenkin paljon asioita, joita haluamme nähdä TPS:n joukkueiden pelissä, oli kyse sitten edustusjoukkueiden tai lasten ja nuorten peleistä. Valmentajien sisäisten koulutusten kalenteri 2023 keskittyy näiden ydinasioiden ja nimenomaan pelillisen identiteettimme ympärille. Työstämme asioita yhdessä, keskustellen havainnoista, eri ikävaiheiden valmentajien jakaessa kokemuksiaan ja tuodessa näkemyksiään yhteiseen pöytään. Hienoa on myös se, että tällä kaudella saamme molempien edustusjoukkueidemme valmentajia säännöllisesti mukaan junioripuolen valmentajien kanssa yhteisiin tilaisuuksiin.

2. Yhteiset standardit. Valmennustoiminnan on oltava mahdollisimman laadukasta läpi koko pelaajaputkemme. Kaikilla ikävaiheilla niin tytöissä kuin pojissa on tärkeä merkitys. Tämän takia myös valmennustoiminnalle asetetaan sama rima kaikissa joukkueissa. Toiminnan on oltava suunnitelmallista, jotta pelaajien kokonaisvaltainen kehittyminen on mahdollista. Harjoitusten sisällöt ja painotukset luonnollisesti vaihtelevat eri ikäluokissa, mutta valmennustoiminnan näkökulmasta toiminnan on täytettävä samat kriteerit. Tämän takia esimerkiksi tyttöjen ja poikien joukkueiden päävalmentajapalaverit ovat TPS:ssä vuodesta 2023 alkaen yhteisiä. Tavoitteena on jalkauttaa valmennusprosessiin yhteiset toimintamallit, yhteiset työkalut ja yhteiset mittarit läpi koko seuran.

3. Tiedolla johtamista – ihmisten kautta. Valmennustoiminnan tavoitteenasettelussa pyrimme löytämään tavoitteita, joille voimme asettaa kehittymiselle konkreettisia ja objektiivisia mittareita. Näin pääsemme myös mittaamaan tavoitteissa onnistumista faktapohjaisesti. Jalkapallo on kompleksinen laji, jonka muuttaminen numeroilla mitattavaksi dataksi on haastavaa, mutta onneksi myös tällä puolella on otettu edistysaskelia teknologian kehittyessä. Testitulokset ja otteluvideot ovat olleet valmentajien työkalupakeissa jo pidemmän aikaa, nyt rinnalle on saatu myös juniorijoukkueiden käyttöön mm. pelisuoritusten tilastointityökaluja ja data-analytiikkaa. Oikein käytettynä nämä antavat paljon lisäarvoa valmentajalle ja samoin valmennuspäällikölle: kun meillä on enemmän faktatietoa pelistä, pääsemme paremmin kiinni siihen, miten valmennustoiminta on kehittänyt joukkuetta ja ennen kaikkea pelaajia.

Pääroolissa ovat kuitenkin numeroiden sijaan ihmiset. Vaatimukset valmentajia kohtaan ovat kasvaneet ja työ on henkisesti kuluttavaa. Tämän vuoksi ympäristön ja yhteisön merkitys on valtavassa roolissa valmentajien hyvinvoinnin rakentamisessa. Ihmisten tuominen yhteen, tunteiden, ajatusten ja kokemusten jakaminen valmentajayhteisön keskuudessa voi tuoda valtavasti lisää virtaa kaikille valmentajille. Sen takia olen erityisen mielissäni siitä, miten isolla porukalla päästiin starttaamaan vuoden 2023 sisäistä valmentajakoulutusta tammikuun puolivälissä. Meillä on TPS:ssä paljon hyviä valmentajia, joista haluamme pitää kiinni ja tarjota heille ympäristön, jossa he haluavat jatkossakin olla mukana!

Miro Varhelahti
valmennuspäällikkö